JUDO KLUB VELENJE

Zgodovina


«Včasih smo trenirali kar na parketu, ker še nismo imeli blazin«


G. Marcel je pričel trenirati Judo dokaj pozno, pri 24 letih, a ga to ni odvrnilo od njegove namere. Do leta 1960 je treniral v Celju, potem pa se je preselil v Velenje. Jeseni leta 1961 je organiziral prvi tečaj Juda. Na prvi trimesečni tečaj vadbe se je vpisalo kar 75 interesentov. Po zaključku tečaja so na prvi ustanovni skupščini, 15. decembra leta 1961, ustanovili Judo sekcijo pri Splošno telesno vzgojnem društvu Partizan –Rudar. Iz zapisnika je razvidno, da so sestanki in treningi potekali na Prvi osnovni šoli, na današnji osnovni šoli Miha Pintar. Na občnem zboru je bilo prisotnih 32 tečajnikov. V ustanovni listini je zapisano, da je bila povod za ustanovitev Judo kluba želja tečajnikov, da nadaljujejo z gojenjem športa v tej panogi. Za predsednika kluba so izvolili g.Marcela Medveda, za tajnika g.Marjana Pavčiča in za blagajnika g.Romana Jana. Treninge je vodil g.Marcel Medved.

Po besedah ustanovitelja in trenerja Judo kluba Velenje, je bil v tistem času velik problem nabava ustreznih blazin in kimon. Marcel Medved se z veseljem spominja: «Včasih smo trenirali kar na parketu, ker še nismo imeli blazin. Padce smo vadili na tleh. Imeli smo sicer nekaj blazin, ki so jih uporabljali tudi pri vadbi gimnastike. Naše prve blazine so bile polnjene z morsko travo. Pogoji za trening res niso bili idealni, a smo kljub temu vztrajali pri tem športu. Prvi rezultati in uspehi na tekmovanjih so dali mladi ekipi še dodaten zagon, tako da nas neprimerni prostori in oprema niso motili. Leta 1962 so člani Judo kluba Velenje že tekmovali v drugi slovenski ligi in dosegali vidnejše rezultate. Trenerski tečaji in izpopolnjevanja so se odvijali, tako kot danes, pod vodstvom priznanih mojstrov«.
Klub je v svojem 43- letnem delovanju izoblikoval vrsto tekmovalcev in športnikov, ki so krojili tako slovenski kot tudi jugoslovanski in evropski vrh Juda.

Judo je postajal vse bolj popularen in zanimiv. Ob Dnevu rudarjev so, v preteklosti, tečajniki Judo kluba Rudar z mimohodom v paradi pozdravljali svoje someščane.

Tragična smrt judoista g.Iva Reya in povezanost med Judo kluboma Velenje in Celje je bila povod, da se je v Velenju organiziral tretji mednarodni turnir za pokal Ivo Reya.

Pomembno

Ves material na strani Judo kluba Velenje je zaščiten. Besedila in slike so last njihovih avtorjev in se ne smejo uporabljati v komercialne namene.

Sledi nam
Tekoči račun
  • Tekoči račun kluba namenjen za uradno bančno poslovanje.
  • TRR: SI56 6100 0001 5300 642 Delavska hranilnica d.d.

Podatki o klubu
  • Naslov : Šaleška cesta 3, Velenje, 3320 Velenje
  • Predsednik kluba: Peter Sevnik
  • MŠ: 5237823000
  • DŠ: SI 13182498
  • Email : info@judo-klub-velenje.si
  • spletna stran : ww.judo-klub-velenje.si
  • Leto ustanovitve : 1961